Arktisten lintujen muutonseurantakurssi 19.-21.5.2017

Sepon ja Eeron vetämällä kurssilla oli 34 kpl 8-luokkalaista eräjormaa. Säät olivat loistavat, pientä aamuista sadekuuroa lukuunottamatta. Havainnointi aloitettiin perinteiseen tyyliin 04.00 noin puoli tuntia ennen auringon nousua raikkaassa +4 asteen aamussa. Päivän mittaan paksut talvivaatteet vaihtuivat kevyisiin t-paitoihin.

Lintuja nähtiin mukavasti, vaikka varsinaista ryntäystä ei sattunut tähän kohtaan. Ensimmäisen vuorokauden päälajeina muutolla olivat allit ja mustalinnut. Toisena vuorokautena shown veivät sepelhanhet. Kuikkalintuja muutti tasaiseen tahtiin. Nämä matkasivat kohti Itää, Venäjän tundralle ja Jäämerelle.

Vielä Suomeen olivat tulossa pääskyt ja petolinnuista mehiläishaukat, nuolihaukka ja ilmeinen punajalkahaukka. Viimeksi mainittu ei pesi Suomessa. Havainto jäi hieman epävarmaksi tilanteen nopeuden ja linnun lentokorkeuden vuoksi.

Paikallisia lintuja oli runsaasti, yleisimpänä saariston valtalaji haahka (eli ”kaaha”). Merikotkat kiusasivat jatkuvasti luodoilla pesiviä lokkeja ja muita lajeja.

Ruokatarpeita kului suuria määriä havainnoinnin lomassa ja iltaisin myös tulipaikalla.  Ohessa vielä muutama vaatimaton otos muutosta ja paikallisista lajeista. Sepelhanhi- ja valkoposkihanhiparvi, mehiläishaukka, paikallinen kalatiira ja merikotka.