FIRST Global Challenge – Olarin lukiolle kultaa!

Olarin lukion joukkue edusti Suomea kansainvälisessä FIRST Global Challenge robottikilpailussa (http://first.global/). Kilpailu pidettiin 16.-18.7.2017 Washingtonissa Yhdysvalloissa ja turnaukseen osallistui joukkueita 160:sta maasta (ilmoittautuneita maita oli 163).

Olarin joukkueen muodostivat opiskelijat Laura Saarhelo, Théo Friberg ja Simo Naatula. Joukkueen mukana ”Team Mentorina” kilpailuun matkasi rehtori Kaisa Tikka. Alunperin ”Team Mentorina” oli lehtori Kyösti Blinnikka, mutta hän sairastui kesäkuussa äkillisesti ja joutui jäämään pois matkalta.

Olarin joukkue keräsi turnauksessa eniten ottelupisteitä (”Match Points”).  Joukkueet saivat voitosta 2 ottelupistettä, tasapelistä 1 ja häviöstä 0 pistettä. Tässä kisassa Olarin joukkue ansaitsi kultamitalin.

Kaikkiaan mitaleita jaettiin kymmenessä arvioitavassa kategoriassa. Lista palkituista joukkueista on sivulla http://first.global/press-releases/students-from-160-nations-to-reconvene-a-year-from-now-in-mexico-city-for-the-second-iteration-of-the-first-global-challenge/

Kilpailun järjesti voittoa tavoittelematon FIRST Global -järjestö, joka toteutti ”olympialaistyylisen” turnauksen, jossa kutakin osallistujamaata edusti yksi joukkue. Jokainen osallistuva joukkue kokosi ja ohjelmoi edeltävien kuukausien aikana kotimaassaan  kilpailurobotin. Kaikilla oli käytössään samanlaiset järjestäjien toimittamat osat (alumiinitankoja, pyöriä, sähkömoottoreita, servoja, ohjainyksiköitä, ruuveja, muttereita).

Kilpailun teemana oli vesi ja veden puhdistaminen. Teeman mukaisesti robotin tuli kyetä erottamaan pelikentän ”joesta” ”puhtaat vesimolekyylit” (siniset pallot) ja ”saasteet” (punaiset pallot). Pallojen annettiin ”virrata” pelikentälle ja joukkueitten tuli ”puhdistaa” kenttä mahdollisimman tehokkaasti ja viedä ”puhdas vesi” ja ”saastunut vesi” oikeisiin paikkoihin (”säiliöihin”). Jokaisesta oikein kerätystä ”molekyylistä” sai pisteitä.

Ottelut pelattiin niin, että kerrallaan pelasi kuusi joukkuetta. Kolme joukkuetta muodosti keskenään kaksi ”liittoumaa”, joiden nimet olivat Hydro ja Aqua. Liittoumat taistelivat toisiaan vastaan ja pisteet laskettiin kerättyjen pallojen mukaan. Kumpanakin ottelupäivänä ma 17.7. ja ti 18.7. kukin joukkue osallistui kolmeen otteluun.

Kilpailu videoitiin suorana videostreamina ja tallenteet on nähtävissä Youtubessa. Ensi vuonna kisa järjestetään Mexico Cityssä!

Suomen joukkuetta ovat sponsoroineet Espoon kaupunki, Innokas-verkosto ja Tieto Oyj.

Lisätietoa:

Pelin esittely Youtubessa:
https://www.youtube.com/watch?v=ceNUHzIwbeg (2 min video)

Palkitut joukkueet
Kilpailussa jaettiin useita palkintoja eri perusteilla. Olari oli paras ”sarjassa” ”Awarded to teams that earn the most match points”:
http://first.global/press-releases/students-from-160-nations-to-reconvene-a-year-from-now-in-mexico-city-for-the-second-iteration-of-the-first-global-challenge/

Joukkueen esittely
https://drive.google.com/file/d/0B-hr-Swac-IQazRQeC1LQlF2MlU/view (Innokas-verkoston tiedote)
http://first.global/nations/team-finland/ (järjestäjien nettisivu)

YLE:n uutinen kilpailusta 16.7.2017:
https://yle.fi/uutiset/3-9725585

FIRST Global Competition Day 1 (kestää 9 h 50 min)
https://www.youtube.com/watch?v=mBjBKuf1mks&t=25075s
Kannattaa katsoa Team Finlandin esittely ajassa 6:56:30.
Esittely on tehty joukkueen toimittamasta videomateriaalista ja on hyvällä maulla ja ammattimaisesti koottu.
Suomen ottelut:
1:08 – ottelu 1
4:38 – ottelu 2
6:56:30 – Team Finland esittely
6:58 – ottelu 3

FIRST Global Competition Day 2 (yli 10 tunnin videotiedosto kilpailun viimeisestä päivästä):
https://www.youtube.com/watch?v=Ddh0kF-DbSk
Suomen ottelut:
1:41 – 1. ottelu
5:10 – 2. ottelu
8:01 – 3. ottelu
10:09 ”FIRST Global Challenge Award” jaettavan palkinnon yleisesittely
10:10 ”FIRST Global Challenge Award” palkintojen jako

Olarin lukion joukkue: Laura, Théo, Simo (joukkueen kuvat: Kaisa Tikka)

Olarilaisten pallonkerääjärobotti. Robotti oli pieni ja vikkelä monien muiden joukkueiden robotteihin verrattuna. (Kuva: Kyösti Blinnikka)