Luontokerho iskussa Tornien taistossa

Olarin lukion luontokerho osallistui valtakunnalliseen Tornien taistoon myös tänä vuonna. Eero Terho oli onnistunut varaamaan luontokerhon joukkueelle (Olarin 4WD) Rönnskärin lintuaseman tornin Kirkkonummelta.

Rönnskär sijaitsee ulkosaaristossa Porkkalanniemen edustalla, joten odotettavissa oli hienoja merilintuja, kahlaajamuuttoa yms. kivaa. Eikä tarvinut joukkueen jäsenten pettyä odotuksissaan, sillä Olarin nelivedolle suotiin todella hienoja haviksia lähes koko havainnointiajan, eli klo 05.00 – 13.00.

Heti ensimmäisellä tunnilla tuli jymypaukku, kun Eero löysi saaren länsipuolelta peräti 27 allihaahkan parven. Laji ei pesi Suomessa lainkaan, vaan muuttaa harvalukuisena Itämeren yli kohti Siperiaa. Kauniit allihaahkat olivat riemunamme koko päivän.

Seuraava yllätys oli suopöllö, joka oli kuulemamme mukaan tullut edellisenä päivänä saareen. Lintu nousi yllättäen esiin läheisestä katajikosta ja lensi rauhallisesti ympäriinsä ja matalalta suoraan ylitsemme.

Seuraava hieno havis tuli lähes heti perään, kun Eelis löysi kolmen linnun parven jota ei tunnistanut. Eero määritti lähiluodon taakse laskeutuvat linnut ristisorsiksi. Ei lainkaan tavanomainen laji Uudellamaalla.

Edellisten hienojen lintujen lisäksi aamu oli varsin hienon kahlaajamuuton aikaa. Eniten meni suokukkoja ja liroja, mutta näimme myös muuttavia punakuireja, tundrakurmitsoja, kapustarintoja, metsävikloja, töyhtöhyyppiä, pikkukuoveja ja mustaviklon. Paikallisina kahlaajina olivat tylli, punajalkaviklo, valkoviklo ja meriharakka.

Tuulisesta säästä huolimatta keli helli meitä, auringon paistaessa lähes pilvettömältä taivaalta. Jollei päällä olisi ollut untuvatakkia ja muita talvivarusteita, olisi voinut uskoa niitä lukuisia ohitsemme lentäviä haara- ja räystäspääskyjä – pääskysestä ei päivääkään ;-).

Kiitos aktiiviselle joukkueelle: Eelis Junnila, Antti Lehtonen, Joona Salminen ja Wilhelm Vaakanainen.

Alla vielä kaikki havaitsemamme lajit, yhteensä 83. Runsaslukuisin oli peippo.

Seppo Hietaranta

Kyhmyjoutsen
Laulujoutsen
Merihanhi
Valkoposkihanhi
ristisorsa
Haapana
Harmaasorsa
Sinisorsa
Jouhisorsa
Tukkasotka
Haahka
allihaahka
Alli
Telkkä
Tukkakoskelo
Isokoskelo
Kaakkuri
Kuikka
Merimetso
Harmaahaikara
Merikotka
Varpushaukka
Ampuhaukka
Nuolihaukka
Kurki
Meriharakka
Kapustarinta
tundrakurmitsa
Töyhtöhyyppä
Tylli
Pikkukuovi
Punakuiri
Suokukko
Metsäviklo
Mustaviklo
Valkoviklo
Liro
Punajalkaviklo
Merikihu
Pikkulokki
Naurulokki
Kalalokki
Selkälokki
Harmaalokki
Merilokki
Kalatiira
Lapintiira
Uuttukyyhky
Sepelkyyhky
suopöllö
Käpytikka
Haarapääsky
Räystäspääsky
Metsäkirvinen
Niittykirvinen
Västäräkki
Tilhi
Punarinta
Leppälintu
Pensastasku
Kivitasku
Mustarastas
Räkättirastas
Laulurastas
Punakylkirastas
Kulorastas
Hernekerttu
Tiltaltti
Pajulintu
Talitiainen
pikkulepinkäinen
Harakka
Varis
Korppi
Kottarainen
Peippo
Viherpeippo
Tikli
Vihervarpunen
Pikkukäpylintu
Nokkavarpunen
Keltasirkku
Pajusirkku