Mikko Hyyppönen luennoi lukion 1. vuosikurssille tietoturvasta

”Älä ota sisältöä käyttöön Wordissa”, neuvoo Mikko Hyppönen. Hyppönen on F-Securen tutkimusjohtaja, ja 22.9. hän saapui Olariin luennoimaan tietoturvasta ykkösille. F-Secure on suomalainen yritys, joka tarjoaa tietoturvaratkaisuja maailmanlaajuisesti.

Miksi ”ota sisältö käyttöön” -painike sitten on niin vaarallinen? Sitä painettaessa hakkereilla on mahdollisuus saada ujutettua haittaohjelmia tietokoneelle. Opimme myös, että hakkereita on erilaisia. Rikolliset hakkerit murtautuvat tietokoneille, tiedostoihin ja ohjelmistoihin tarkoituksenaan saada rahaa esimerkiksi tietoa myymällä tai tiedolla kiristämisellä. Toiset hakkerit sen sijaan aukon löydettyään kertovat siitä asianomaiselle ja saavat siitä vastineeksi rahapalkkion. Nykyään rikollisten hakkereiden löytäminen on helpompaa kuin ennen, hakkerit nimittäin ovat lähes aina sosiaalisessa mediassa, jossa he retostelevat rahoillaan.

Esimerkki nykyaikaisesta tietoturvahyökkäyksestä oli WannaCry toukokuussa 2017. Päästyään tietokoneelle WannaCry kryptasi kovalevyn ja sen jälkeen vaati rahaa kovalevyn palauttamiseksi. WannaCry kuitenkin saatiin pysäytettyä, kun Marcus Hutchins tutki WannaCryn koodia ja löysi sieltä domainin, jonka aktivoimalla hyökkäys pysähtyi. Tämä on tietoturva-asiantuntijoiden työtä.

Saara Virkkunen