Olarilaiset Orion-vierailulla

Tiistaina 31.10.2017 toisen vuosikurssin kemian opiskelijat pääsivät lääkefirma Orionin pääkonttorille vierailulle. Ensin saimme pienen aamupalatarjoilun, joka oli meille nälkäisille lukiolaisille mukavan vieraanvarainen yllätys.

Sitten pääsimme auditorioon kuuntelemaan Orionin synteesikemistin ja radiokemistin esityksiä. Opimme paljon lääkeyrityksen toiminnasta, uuden lääkeaineen löytämisestä ja sen kaupallistamiseen liittyvästä prosessista. Mielenkiintoista ja mieleenpainuvaa oli varmasti monen mielestä se, että yhden lääkeaineen valmistukseen voi kulua jopa 15 vuotta ja noin 1,6 miljardia euroa. Ennen kuin valmis lääkeaine pääsee apteekin hyllylle, sen turvallisuus ja mahdolliset haittavaikutukset tutkitaan ensin elävän organismin ulkopuolella ja sen jälkeen moneen kertaan elävässä organismissa.

Radiokemisti kertoi meille tarkemmin yhdestä turvallisuustarkastusmenetelmistä. Siinä tarkastettavan lääkeainemolekyylin hiiliatomi korvataan radioaktiivisella C-14- hiiliatomilla, jolloin pystytään tarkkailemaan, jääkö lääkeainetta potilaan kehoon.

Lopuksi tutkijat kertoivat meille, miten päätyivät töihinsä ja mitä he muuttaisivat opiskeluaikojensa valintoja. Tämä oli monen mielestä varmasti hyödyllistä tietoa tulevaisuuden opiskelujamme varten.

Helmi Iivarinen 2C​​