Ronja Koskinen ja Eetu Timonen juhlapuhujina KAMU:ssa

Espoon kaupunginmuseon ”Särkynyt elämä – Espoo sisällissodassa 1918” -näyttelyn avajaispuhujiksi oli kutsuttu olarilaiset opiskelijat. Näyttely on auki KAMU:ssa noin vuoden ajan.

Näyttelyn avajaisissa oli yhteensä 330 kävijää. Ronjan ja Eetun puhetta kehuttiin loistavaksi ja useampi avajaisvieras jututti opiskelijoitamme ja kävi heitä kiittelemässä. Myös kaupungin kulttuurijohtaja Susanna Tommila välitti kehunsa puheesta.

Espoon kaupunginmuseon ja Olarin lukion yhteistyönä toteutettiin arkistopaja, jossa opiskelijat pääsivät tutustumaan museon arkistoihin ja harjoittelemaan historiantutkimusta alkuperäisten aineistojen parissa.

Työn tuloksena syntyi 8 digitarinaa sisällissodan kohtaloista Espoossa, jotka ovat myös esillä näyttelyn ns. pop-up -tilassa. Näissä töissä opiskelijat selvittävät sisällissodan aikaista Espoota mikrohistorian tasolla niin punaisten kuin valkoisten näkökulmasta. He antavat videoissa oman henkilökohtaisen kertojanäänensä sadan vuoden takaisille espoolaisille.

”Vaikka 1918 sisällissota oli synkkä tapahtuma meidän historiassa, voidaan siitä myös jotain oppia. Sata vuotta on loppujen lopuksi aika vähän aikaa. Vaikka siltä ajalta ei enää juuri olekaan elossa sellaisia ihmisiä, jotka muistaisivat siitä jotain, on meidän kaikkien hyvä pitää mielessä, että mekin olimme vain pari sukupolvea sitten samassa tilanteessa kuin monet nykypäivän pakolaiset ja turvapaikanhakijat olisivat omassa kotimaassaan.”