Vilkas vaaliväittely auditoriossa 23.3.2017

Perinteeksi muodostunut kuntavaalipaneeli järjestettiin nyt kuudennen kerran Olarin koulussa ja lukiossa. Paikalla olivat kahdeksan suurimman puolueen ehdokkaat. Vilkasta keskustelua pitivät hyppysissään juontajina toimineet Katri Haapalinna ja oppilaskunnan puheenjohtaja Aamos Valjus.

Juontajat ja järjestelytiimi olivat valinneet aiheiksi oppilaille läheisiä kysymyksiä, kuten koulut, joukkoliikenne ja turvapaikanhakijat. Vaikka ehdokkaat olivat monista asioista samaa mieltä, niin erot painotuksissa tulivat selkeästi näkyviin.

Tällä viikolla mediassa julkaistiin arvio, että vain kolmasosa nuorista aikoo äänestää tulevissa kuntavaaleissa. Ehdokkaat antoivat paneelissa vinkkejä, miten nuoret saataisiin vilkkaammin uurnille. He kehottivat nuoria asettumaan itse ehdolle, jotta ikäluokan ääni saataisiin kuulumaan. Politiikassa tulisi myös nostaa esiin kysymyksiä, jotka nuoria kiinnostavat. Kiinnostuksen herättäminen yhteisten asioiden hoitamiseen lähtee koulusta. Yhteiskuntaopin tunneilla on tärkeää, että vaaleista puhutaan. Pikkuhiljaa ymmärrys politiikasta kasvaa. Ehdokkaat antoivat myös tärkeän muistutuksen yleisölle, että politiikka on muutakin kuin äänestämistä. Se liittyy elämässä kiinteästi arjen valintoihin.

Kiitokset ehdokkaille, jotka saapuivat tilaisuuteen, jossa yleisöstä suurin osa ei ollut äänestysikäisiä. Vaalipaneeli toimikin loistavana kansalaisfoorumina. Tilaisuuden jälkeen yleisö totesi: ”Kiinnostavaa”!