Siirry suoraan sisältöön

Ylioppilastodistus

Ylioppilastodistus on tärkeä todistus, jonka saa lukiosta suoritettuaan ylioppilaskokeet. Se on kuitenkin eri todistus kuin lukiotodistus, johon moni sen sekoittaa. Ylioppilastodistuksella on suuri merkitys etenkin jatko-opiskelujen kannalta. Hyvällä ylioppilastodistuksella ja arvosanoilla pärjää monissa opiskelijavalinnoissa selkeästi muita paremmin. Lisäksi jotkut jatkokoulutusmahdollisuudet jopa vaativat tietyn aineen hallitsemisen, jotta opiskelemaan valittaisiin tai jotta opinnoissa voi ylipäätään pärjätä tarpeeksi hyvin.

Ylioppilaslakki.

Ylioppilastodistus ja sen merkitys

Ylioppilastodistus kertoo ylioppilaskokeen arvosanoista. Niillä on merkitystä etenkin jatko-opintojen kannalta, joihin haetaan ylioppilastodistuksella. Esimerkiksi oikeustiede on monia kiinnostava jatko-opintomuoto. Oikeustieteellinen ylioppilastodistus vaatii hyvän äidinkielen osaamisen. Alan todistusvalinnan pisteet lasketaan äidinkielestä sekä neljästä hakijalle parhaat pisteet tuottavasta aineesta. Jos jokin aineista puuttuu, hakija voidaan ottaa silti huomioon haussa, mutta hän ei saa aineesta pisteitä.

Monella muulla alalla on myös paljon merkitystä ylioppilastodistuksen arvosanoilla tai alasta riippuen juuri tiettyjen aineiden arvosanoilla. Siksi on tärkeää miettiä jo lukioaikana mihin aineisiin kannattaisi panostaa ja mitä kannattaisi kirjoittaa ylioppilaskirjoituksissa jatko-opiskelujen kannalta. Kannattaa myös tarkastaa itseä kiinnostavien ylioppilas- tai ammattikorkeakouluopintojen hakukriteerit ja hakutavat jo lukioaikana tai jopa jo ennen lukiota.

Oikeustieteellinen ylioppilastodistus vaatii hyviä arvosanoja

Ylioppilastodistus, jolla voi päästä oikeustieteelliseen vaatii hyviä arvosanoja. Tämä johtuu siitä, että arvosanoista saa pisteitä ja niillä voi olla ratkaiseva vaikutus kovassa kilpailussa. Yhteen Suomen monista oikeustieteellisistä koulutuksista hakee tuhansia ihmisiä, mutta sisään valitaan yleensä vain kymmenistä reiluun 200 opiskelijaa. Hyväksymisprosentti saattaa siis vaihdella jopa alle viidestä reiluun 20 prosenttiin. Kaikkia ei kuitenkaan valita ylioppilastodistuksella. Vuonna 2020 todistusvalinnalla valittiin noin 40 % hakijoista.

Ylioppilastodistus ei kuitenkaan ole ainoa tapa hakea oikeustieteelliseen. Sinne haetaan myös pääsykokeen avulla. Pääsykokeessa mitataan hakijan kykyä soveltaa pääsykoekirjallisuuden asioita. Tämä koe koostuu oikeustapauksista, aineistotehtävistä, esseistä sekä monivalintatehtävistä. Monivalintatehtävissä on osattava tulkita lainopillisia ongelmia ja myös selittää niiden taustoja.

Mikä on ylioppilastodistus?

Ylioppilastodistus sisältää ylioppilaskirjoitusten arvosanat. Se ei siis ole lukiotodistus, joka sisältää koko lukion suoritetut kurssit. Kaikista lukiossa suoritetuista aineista ei ole ylioppilaskoetta, vaan oppilaat valitsevat aineet, joista suorittavat ylioppilaskokeet. Näihin kokeisiin valmistautuminen on äärimmäisen tärkeää. Aivan yhtä tärkeää on kuitenkin myös rentoutuminen opiskelujen ohella. On tärkeää muistaa syödä oikein, liikkua paljon sekä tehdä itseä kiinnostavia asioita. Niitä voivat olla esimerkiksi slotin Reactoonz pelaaminen tai vaikkapa ystävien näkeminen.

Ylioppilastutkintolautakunta vastaa ylioppilastutkinnon johtamisesta, järjestämisestä ja toimeenpanosta. Lukioissa järjestetään nämä kokeet kaksi kertaa vuodessa. Ne järjestetään keväällä maalis-huhtikuussa sekä syksyllä syys-lokakuussa. Kokeen hyväksytysti suorittaneet valmistuvat ylioppilaiksi, joka on toisen asteen tutkinto. Kukin oppilas suorittaa tämän kokeen vasta lukion päättövaiheessa.

Uudistunut ylioppilastodistus

Kevään 2022 jälkeen valitaan neljän sijasta viisi pakollista ainetta. Ne ovat äidinkieli ja neljä seuraavista; matematiikka, reaali, ruotsi tai vieras kieli. Ennen uudistusta aineita valittiin vain kolme. Lisäksi yhden näistä aineista on oltava pitkä oppimäärä. Ylimääräisiäkin aineita saa suorittaa, mutta kannattaa harkita tarkoin riittääkö oma aika ja energia siihen. Hyvät lukio arvosanat vaativat vähemmilläkin aineilla paljon panostusta.

Toinen merkittävä uudistus on, että aiemmin tehdyt hyväksytyt kokeet voi sisällyttää uuteen tutkintoon peräti kolmen vuoden ajan. Ennen uudistusta tutkinto merkittiin hylätyksi, mikäli hylättyä ainetta ei onnistunut uusimaan kolmena kertana seuraavina kolmena kirjoituskertana.

Muilta osin ylioppilastutkinto ja ylioppilastodistus säilyvät kevään 2022 jälkeen hyvin samanlaisena kuin nykyisinkin. Moni voi kuitenkin joutua miettimään pakollisia aineita uudelleen, sillä kaikki eivät vielä tiedä tästä ylioppilastutkinnon uudistuksesta. Valittuja aineita kannattaa joka tapauksessa harkita mahdollisimman tarkkaan ja opiskeluihin kannattaa panostaa. Ne voivat määrittää sen, pääseekö lopulta valitsemaansa jatko-opiskelupaikkaan lukuisien muiden hakijoiden joukosta.