Ranskanryhmiä Henri Cartier-Bressonin näyttelyssä Ateneumissa

11.11.2015

Suuri osa lukion ranskanopiskelijoistamme vierailee tänä syksynä Henri Cartier-Bressonin (1908–2004) valokuvanäyttelyssä Ateneumin taidemuseossa opastetulla kierroksella ja työstää sen pohjalta kirjoitelmia.

 

Cartier-Bresson oli yksi viime vuosituhannen merkittävimpiä valokuvaajia ja valokuvajournalisteja. Mm. Life-lehdelle toimeksiantoja tehnyt ja legendaarisen Magnum Photos –kuvatoimiston perustajajäsen Cartier-Bresson matkusti ympäri maailmaa vangiten valokuviinsa ainutlaatuisia historian merkkihetkiä sekä eri aikakausien ohikiitävää henkeä. Hän kuvasi niin kommunistisen Kiinan syntyä, Mahatma Gandhia vain minuutteja ennen tämän salamurhaa kuin tuiki tavallisia meksikolaisprostituoitujakin.

Lähes kaikissa hänen kuvissaan tärkeintä oli ns. “ratkaiseva hetki” (“l’instant décisif”) eli kuvan oikea ajoitus sekä tavallisten ihmisten elämän esitteleminen. Cartier-Bresson onkin sanonut osuvasti:”En minä ota kuvia, ne ottavat minut.” Näyttely on avoinna 31.1.2016 saakka ja suosittelemme sitä kaikille.

Teksti ja kuva: Tytti Tenhunen; ranskan, englannin ja saksan lehtori

Ateneumin näyttelyn esittely: http://www.ateneum.fi/fi/henri-cartier-bresson