Siirry suoraan sisältöön

Onko pelaaminen viatonta vai kutsuvatko uhkapelit

Onko pelaaminen viatonta

Varsin pitkälle on päästy siitä, että pelaaminen tehtiin pelkästään korteilla tai lautapeleinä. Silloin ei ollut tietoakaan eikä minkäänlaista arvausta siitä, että joskus tulevaisuudessa pelaaminen tapahtuu netissä. Tuosta ajasta on tultu askelia jo varsin pitkälle ja nyt pelaaminen netissä on miljoonabisnes. Nettipeleiltä voi välttyä, sillä niitä on näkyvillä lähes kaikkialla. Onko se uhka vai viatonta viihdettä?

Mitä on viaton pelaaminen?

Sitä voi lähestyä yllättävän monesta suunnasta. Useimmiten ajatellaan niin, että siihen liittyy sellaiset leimat kuin K-18 tai K-16. Mutta se voi myös tarkoittaa rahalla pelaamista, jolloin pelaaminen alkaa täysin hallitusti, mutta voi vähitellen kehittyä ongelmaksi. Monet peliautomaatit antavat mahdollisuuden pelata ilman omaa rahaa ja silloin pelaaminen on silkkaa ajankulua.

Näiden peliautomaattien avulla voi peleihin tutustua kaikessa rauhassa ilman omaa rahaa. Silloin pelaamista voidaan sanoa viattomaksi. Tosin ärsyttää tietysti suunnattomasti, jos pelistä voittaa mukavan summan ja sekin on vain leikkirahaa. Mutta todellisuudessa viaton pelaaminen harvoin aiheuttaa mitään ongelmia.

Toinen kysymys onkin se, kuinka kauan viaton pelaaminen houkuttelee. Saako siitä riittävästi mielenkiintoa ja jännitystä? Jos esimerkiksi voittoja ei saa itselleen, niin pysyykö jännitys pelissä yllä? Näiden kysymysten kanssa joutuu itse painimaan eikä se aina ole helppoa.

Muodostuvatko uhkapelit aina ongelmaksi?

Seuraavaksi herääkin kysymys siitä, että ovatko uhkapelit aina ongelma? Jos pelaaminen tapahtuu omalla rahalla, niin riistäytyykö se aina käsistä vai voiko pelaamista jotenkin hallita? Tähän löytyy myös paljon erilaisia vastauksia ja suoraan on todettava, että se riippuu paljon itse pelaajasta.

Toisilla se ei riistäydy käsistä, sillä he tekevät pelibudjetin ja pysyvät sen tuomissa rajoissa. Silloin pelaaminen on silkkaa viihdettä eikä mitään muuta. Osa pelaajista ovat sellaisia, että innostuksen kasvaessa rahaa syydetään lisää peleihin välittämättä siitä, meneekö siinä vuokrarahat vai eivät. Silloin kyse jo ongelmapelaamisesta. Siihen on saatavissa apua, jos vain itsekin havahtuu ajoissa.

Oikeastaan näiden kahden välimuotoa ei ole. Tosin useimmat pelipaikat ovat ottaneet käyttöönsä erilaiset vastuullisen pelaamisen työkalut, joilla voi hallita pelaamista. Jos pelkona on, että pelit riistäytyvät käsistä, niin silloin kannattaa ottaa ehdottomasti työkalut käyttöön.

Viatonta tai ei pelit ovat tulleet jäädäkseen

Pelit ovat jo tässä vaiheessa osa digitaalista maailmaa, joten ne ovat tulleet jäädäkseen. Pelaaminen on mukavaa, mutta silti Olari suosittelee, että ensin työ ja sitten huvi. Opiskelut kannattaa aina suorittaa kunnialla loppuun ja pelejä voi pyöritellä silloin, kun muuta tekemistä ei ole.

Vaihtoehtoja on paljon ja aina ei välttämättä kannata pelata omalla rahalla vaan kuluttaa aikaa pelien kanssa niin, että käyttää siihen vain äsken mainittua leikkirahaa. Pelissä itsessään jännitys säilyy silti. Ymmärrettävästi rahan käyttäminen pelaamiseen tuo aivan uuden aspektin, mutta silloin kannattaa laskea oma budjetti ja katsoa, kestääkö se pelaamista.

Sekin on varsin ymmärrettävää, mikäli itsellä ei ole juurikaan ystäviä, tulee uppouduttua pelien maailmaan. Silloin tuntee edes toisinaan olevansa osa jotakin yhteisöä. Siitä voi siis toisinaan olla myös jonkin verran apua yksinäisyyteen.

Hyötyjä ja haittoja

Pelaaminen on samanlainen asia kuin moni muukin eli sillä on hyötynsä ja haittansa. Se, kumpaan suuntaan itsellä pelaaminen lähtee, kertoo lopulta totuuden. Hyötyäkin pelaamisesta on, jos se on vain harrastus ja pysyy niin sanotusti käsissä. Haittojakin löytyy ja niitä on paljon. Siksi ei myöskään pidä epäröidä sitä, että tunnustaa riippuvuutensa ja hakee siihen apua. Mieluummin hyvissä ajoin kuin sitten, kun se on jo myöhäistä.